BİTKİ FİZYOLOJİSİ (ORGANİK BİLEŞİKLER)

                                     ORGANİK BİLEŞİKLER
• Yapılarında C,H ve O elementlerini ortak olarak bulundururlar.
• Aynı zamanda  yapıya N,P ve S'da katılır.
• Yapıya katılırlar.
• Enerji verirler.
• Düzenleyicidirler.

     KARBONHİDRATLAR 
a) Monosakkaritler: 
3C - Pirüvat 
5C -Riboz (RNA,ATP)
      -Deoksiriboz (DNA)
6C -Glikoz (kan üzüm)
      -Fruktoz (meyve)
      -Galaktoz (süt)
• Sindirilmezler.
• Aralarında bağ kurulmaz.

b) Disakkaritler:
• Bağ sayısı şu sayısına eşittir. 
• Sindirilirler.

c) Polisakkaritler: 
n( glikoz) _____  Polisakkarit  +  (n-1) H2O
• Aralarında glikozit bağı kurulur.
• Bağ sayısı şu sayısına eşittir. 
• Sindirilirler. 

>< Disakkaritler ve Polisakkaritler dehidrasyon senteziyle oluşurlar. Bu yüzden ATP harcanır enzim kullanılır.
>< Glikojen kas ve karaciğer hücrelerinde depo edilir. Kastaki sadece kas hücresi için kullanırken karaciğerde ise tüm vücudun ihtiyacı için kullanılır.
>< Selüloz sadece otçul memeliler tarafından sindirilir. İnsanlarda selülozu sindirecek bakteriler bulunmaz. 
>< Normalde ameliyathanelerde iplik olarak kullanılır. Yapısına CaCO3 sertleşerek böceklerin dış iskeletini oluşturur. (KİTİN)


               YAĞLAR (LİPİTLER) 
• Yapıya katılırlar. 
• Düzenleyicidirler.
• Sindirilirler.
• Enerji verirler. 
• En fazla metabolik su bu grupta açığa çıkar. 
• Ester bağı kurulur. 
a) Trigliseritler (Nötral Yağ) :
3 yağ asidi + Gliserol _____ Nötral Yağ + 3 H2O
• Vücut ısısını düzenlerler. 
• Vücudun ve organların mekanik etkilerden korurlar. 
• Yağ asitleri doymuş ve doymamış olmak üzere iki grupta incelenirler. 
• Dışarıda hazırlanan yağlar temel-zorunlu-esansiyel yağ asidi denir.  

   DOYMUŞ YAĞ 
• C atomları arasında bulunur. 
• H bakımından zengindir.
• Katıdır. 
• Hayvansaldır.
Ör: Tereyağı, Kuyruk yağı, İç yağ 

         DOYMAMIŞ YAĞ 
• C atomları çift bağ bulunur. 
• H bakımından fakirdir. 
• Sıvıdır.
• Bitkiseldir. 
Ör: Ay çiçek yağı, Zeytin yağı 

Margarin: Doymamış yağlar H ile doyurulduğu zaman margarinler elde edilir. 

b) Fosfolipitler : 
• Hücre zarının yapısına katılırlar.
• 2 yağ asidine bir Gliserol ve P molekülünün katılmasıyla oluşur. 
• Seçici geçirgenlik ve madde alışverişinde görev alırlar. 
• Suyu seven (hidrofil) ve suyu sevmeyen (hidrofob) kısımlarından oluşurlar.
• Hücre zarına destekli sağlarlar. 

c) Steroitler :
• Hücre zarının yapısına katılarak dayanıklık verirler. 
• Eşey hormonların yapısına katılırlar. (Östrojen, Progesteron, Testesteron) 
• Sinir hücrede yalıtımı sağlarlar. 
• Kolesterolün yapısına katılırlar.
• D vitamini sentezinden sorumludurlar. 

          PROTEİNLER
• Yapısında C,H,O ve N,P,S de bulunur.
• Sindirilirler.                 • Enerji verirler.
• Yapıya katılırlar.         • Düzenleyicidirler.
• Yapı taşları aminoasitlerdir.
• Amino asitler arasında peptit bağı kurulur.
• Yüksek sıcaklık, basınç ve PH değişiklikleri ile yapısının bozulmasına (denatürasyon) denir.
• Ribozom organeli tarafından salgılanırlar. 
• Su sayısı bağ sayısına eşittir.
• Doğada 20 çeşit aa bulunur. 
• Bitkiler 20'sini de üretirken, hayvanlar 12'sini üretip 8'ini dışarıdan hazır alırlar. 
• Bu 8 aa temel-zorunlu-esansiyel aa denir.
 

          ENZİMLER 
• Kimyasal reaksiyonlar için gerekli olan aktivasyon enerjisini düşüren ve böylece tepkimeleri binlerce kez hızlandıran maddelere denir. 
• Bir aktivasyonun başlayabilmesi için gerekli olan minimum enerjiye aktivasyon enerjisi denir.• Aktivasyon enerjisini düşürerek kimyasal tepkimeleri hızlandıran maddelere katalizör denir. Enzimler biyolojik katalizörlerdir. 

  Enzimler yapılarına göre ikiye ayrılır;  
* Basit Enzim: Sadece protein kısmı vardır. Enzimlerin protein kısmına apoenzim denir.* Bileşik Enzim (Holoenzim) : Protein kısma ek olarak vitamin ya da minarelden oluşmasıdır.
Holoenzim: Apoenzim + Koenzim (vitamin) ya da Holoenzim: Apoenzim + Kofaktör 

    Enzimlerin Özellikleri 
• Enzimin etki ettiği maddeye substrat, bunun sonucunda oluşan madeye de ürün denir.
• Enzimleri hücre içerisinde kullanılıyorsa buna elva enzim denir. 
• Substrat ile enzim arasında anahtar kilit özelliği vardır. 
- İnhibitör: Substrata bezer olan molekülün anahtar kilit uyumunu kullanarak enzime bağlanan ürünlere denir.


       VİTAMİNLER 
• Vitaminin kelime anlamı yaşam anini'dir.
• Genel olarak eksojen yani dış kaynaklıdır.
• Düzenleyici ve direnç arttırıcıdırlar. 
• A,D,E,K vitaminleri yağda, B ve C vitaminleri de suda çözünen vitaminlerdir.
A vitamini: Gece körlüğü, deride pullanma 
D vitamini: Raşitizm, kemik ve dişlerde bozulma
E vitamini: Eksikliğinde kısırlık görülür 
K vitamini: Kanın pıhtılaşması 
B vitamini: Beriberi hastalığı 
C vitamini: Eksikliğinde iskorbüt görülür.

 
       NÜKLEİK ASİTLER ( DNA, RNA) 
• Nükleik asitler nükleotitlerden oluşurlar.
• Bir nükleotit üçmoekülün birleşmesiyle oluşur.

DNA ve RNA arasındaki farklar;
 DNA 
Çift zincirlidir. 
- Genetik şifre taşır. 
- Bazları  A,T.G.S 
Deoksiriboz sekeri vardır. 
Çekirdek içerisindedir.

 RNA 
Tek zincirlidir.
DNA'dan  aldığı şifreyle protein sentezler. 
- Bazlarında A,U,G,S  vardır. 
Riboz şekeridir. 
Çekirdek ve sitoplazma da bulunur.

Genetik bilginin DNA akışı; 
DNA > RNA > Protein 
* Protein sentezi yapılan hücrekler de ribozom görülür.




























































Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski